5 tips om beter te leren paarden fotograferen

Ik krijg best vaak de vraag hoe je een paard nou mooi op de foto zet. Nu ken ik niemand die dit in 1 dag heeft geleerd, maar deze 5 tips kunnen je wel helpen bij het beter fotograferen van deze prachtige, sierlijke dieren!


1 - Brandpuntafstand

Met elke lens kan je een paard fotograferen, maar dit betekend niet dat ook elke lens hier even geschikt voor is. Wanneer je een brandpuntafstand van bijvoorbeeld 24mm of 5o mm gebruikt, kan het paard uit verhouding raken door de vertekening van de lens.


Bij het fotograferen van paarden raad ik aan om een minimale brandpuntafstand van 135 mm te gebruiken, zo voorkom je dat het paard een heel groot hoofd met hele kleine beentjes krijgt en komt het dier het allerbeste tot zijn recht.


Een populaire lens onder de paardenfotografen is de 70-200 f2.8. Met deze lens kan je een prachtige scherptediepte creëren en zit je altijd op de juiste afstand!

Workshop paardenfotografie tips Claudia Dermois fotografie workshop Drenthe

2 - Sluitertijd

Paarden zijn vreselijk snelle dieren! Zorg daarom dat je sluitertijd hoog genoeg is. Hoe sneller je sluitertijd, hoe. meer je het moment 'bevriest'.


Maak je een portretfoto van een paard? Gebruik een sluitertijd van minimaal 1/360 seconde. Voor actiefoto's kan je de sluitertijd het beste opschroeven naar een minimaal 1/1000 van een seconde.


Vind je timen soms lastig? Zet je camera dan op de high-speed functie. Zo maakt de camera meerdere beelden achter elkaar en heb je een grotere kans op een toffe foto!

Workshop paardenfotografie tips Claudia Dermois fotografie workshop Drenthe

3 - De aandacht trekken

Bij paarden is de lijn tussen iets interessant en iets eng vinden soms heel klein, probeer dus niks te forceren want op dit moment ga je dat terug zien op de foto's.


Wissel af met hetgeen waarmee je het paard probeert af te leiden, zo blijft hij geïnteresseerd en is het ook leuk voor het paard zelf. Je kan bijvoorbeeld rammelen met snoepjes, paardengeluidjes aanzetten of wanneer hij niet snel onder de indruk is met een paraplu op afstand zwaaien.


Mocht je in een natuurgebied fotograferen, dan helpen spelende kinderen ook altijd onwijs goed ;)Workshop paardenfotografie tips Claudia Dermois fotografie workshop Drenthe

4 - Probeer eens iets anders

Maak je het liefste foto's in de natuur en vind je foto's met een zwarte achtergrond lastig? Probeer dit dan juist!

Blijf jezelf uitdagen met toffe locaties en gekke ideeën.


Een blackfoto kan je al snel maken wanneer er een donkere schuur of bredere stalopening aanwezig is op de locatie. Zet het paard precies met zijn voetjes op de rand en zorg dat zijn hoofd in het licht valt. Probeer verschillende instellingen uit, totdat jij de perfecte blackfoto hebt gemaakt.


Zelf zorg ik er voor dat de deuropening niet helemaal in de volle zon is, dit maakt het namelijk lastiger om een blackfoto te maken.

Workshop paardenfotografie tips Claudia Dermois fotografie workshop Drenthe

5 - Oefenen, oefenen, oefenen!

Zelf fotografeer ik al 8 jaar en leer ik elke dag nog weer bij. Zoek tutorials op YouTube, volg een workshop en lees tijdschriften/boeken over fotografie!


Maar houdt het niet alleen bij dit lezen en kijken. Oefen ook in het echt! Zoek modellen die jij graag op de foto wilt zetten en vraag deze of ze eens tijd voor je vrij willen maken.


Wanneer jij veel oefent en je eigen draai weet te vinden binnen het paarden fotograferen, krijg je meer zelfvertrouwen. En zelfs dat zie je terug op de foto!

Workshop paardenfotografie tips Claudia Dermois fotografie workshop Drenthe

Heb je deze tips gelezen maar wil je toch graag meer leren over paardenfotografie? Volg een workshop bij mij! We kunnen aan jouw persoonlijke leerdoelen werken en je krijgt de mogelijkheid om prachtige foto's te maken voor jouw eigen portfolio!

Meer leren over paardenfotografie?

Volg een van mijn workshops!


Meer informatie!